Когато има промяна на атмосферните условия, когато пътят е мокър и хлъзгав,

...
Когато има промяна на атмосферните условия, когато пътят е мокър и хлъзгав,
Коментари Харесай

Богдан Милчев: Институциите, а не гражданите, трябва да носят отговорност със закон за пътната безопасност

Когато има промяна на атмосферните условия, когато пътят е влажен и хлъзгав, хората катастрофират, сподели в предаването " Добро утро, България " на Радио " Фокус " Богдан Милчев, от Институтна по пътна сигурност. Това, съгласно него, е по този начин в целия свят. Адаптацията на водачите при промяна на атмосферните условия е друга и е обикновено да се вършат произшествия. Лошото е, че част от тях са с съдбовен край.  

" От сутринта имаме сигнали, още веднъж, за пореден път, че на едни и същи места стават злополуките. Хора, които десетки пъти са минавали по този път, позволяват някаква неточност и катастрофират. Идеята е да не умират, а ние виждаме, че в България те умират. Това е по този начин, тъй като този, който доставя пътя, не го доставя безвредно. Шофьорите постоянно, в даден миг, ще допуснем някаква неточност. Този, който доставя транспортната система не го схваща това ", сподели Богдан Милчев.

Той още веднъж даде образеца с злополуката на македонски рейс на Автомагистрала " Струма ", 12 пъти преди този момент, на същото място е имало катастрофи и 13-тото се оказва съдбовно.

" Това демонстрира, че този, които контролира магистралата, трябва да предприеме съответните ограничения. Да оцени къде е рисково. Ще водим този диалог до тогава, до момента в който на институциите в действителност не им бъде вменена със закон да носят отговорност за състоянието на пътната сигурност. В момента отговорността я носят водачите, а те нищо не могат да създадат и ще се молим да не сме ни идващия път. Винаги ще има някой, която да сбърка и ще направи неточност. Ние, от Института по пътна сигурност неотдавна инициирахме мисия   " Безопасни пътища “, с цел да може идващото държавно управление да предприеме минимум съответни дейности, с нов закон, основно насочен към институциите, нова конструкция за управление на пътищата. АПИ в този си тип да се разформирова, тя е тежка корумчпирана машина, нужно е отвън систематичният контрол да стане легален, с цел да може да почнем да се противопоставяме, ние жителите, по отношение на пътната сигурност, нужна е отворена  информационна система.  За да се случи това, трябва да има парламент и правителство и хората да изискат повече сигурност. Проблемът не е в тях. Когато те отидат в друга страна, те карат по друг метод. Това значи, че средата е друга. А средата може да я трансформира този, който я доставя ", безапелационен е Богдан Милчев.

Той уточни, че по отношение на наказванията на водачите, които карат с висока скорост и пияни трябав да има и ефикасен административен развой, с повече наказания. В оммента административният процес отново не работи в публичен интерес.

Освен това, на локалните места, където се кара с висока скорост, трябва да се слагат инженерни съоръжения, които физически да принудят водачите да не карат с висока скорост.

Но главното, с цел да няма проицзшествия с съдбовен край е пътят да конпенсира дефицитите с инжителни съоръжения, които да са съобразени с него.

От Института по пътна сигурност са създали " Пътна карта за развиването на сигурността в България " и ако следващото държавно управление я одобри, сред 50 и 100 индивида по-малко ще умират ", сподели още Богдан Милчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР